Danas Vas upoznajemo sa vinarijom Cossetto koja krasi regiju Istra u Hrvatskoj. Zasadi vinove loze se nalaze u mjestu Roškići.

U ponudi ove vinarije se nalaze sledeće etikete: Malvazija, Borgonja, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chardonnay Sur-Lie, Malvazija Rustica, Merlot, Mozaik, Muškat bijeli, Rose, Teran.

O vinariji možete pročitati u nastavku

Naše gospodarstvo čini obitelj u kojoj tri generacije složno funkcioniraju i svaka sljedeća generacija nastavlja tradiciju poljoprivredne proizvodnje. Zemlja je oduvijek bila hraniteljica ove obitelji u kojoj je vinova loza imala glavnu ulogu, jer na ovim prostorima bez gutljaja dobrog vina nakon napornog rada, život je bio nezamisliv. Danas u obitelji imamo dvoje enologa, koji osim završenog studija vinogradarstva i vinarstva svoje su iskustvo u enologiji stjecali i radom u struci i to jedan u znanosti, a drugi u proizvodnji. Osam hektara naših vinograda smješteno je na obroncima s najboljim položajima na nadmorskoj visini od 200 metara. Zbog ograničene površine vinogradarskih nasada, orijentirani smo na proizvodnju vrhunskih vina za probirljivo tržište i vinske sladokusce. Osnovna smjernica našeg obiteljskog gospodarstva je proizvodnja vina bazirana na autohtonim istarskim sortama malvaziji, teranu i borgonji, ali i svjetski poznatim sortama koje nadopunjuju paletu vina kao što su chardonnay, cabernet sauvignon i muškat bijeli.

Vina vinarije Cossetto

Malvazija

Malvazija

Zbog velikog broja malvazija na tržištu Istre htjeli smo da naša Malvazija bude nešto drukčija od ostalih tj. htjeli smo proizvesti vino od autohtone sorte u kojoj će se prepoznati tipičnost, a ujedno da to vino može izdržati duže odležavanje u boci. Karakteristične slamnato žute boje sa zelenkastim odsjajem ovo vino ima miris zrelog voća, u ustima je puno, zaokruženo, izbalansiranih kiselina i alkohola te naglašene svježine.

Slaganje uz hranu                 

Odlično pristaje uz riblja jela, sushi, tartarski biftek, tjesteninu s tartufima ili blage sireve s maslinovim uljem.      

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10°C, procenat alkohola 13%

Borgonja

Borgonja

Prateći lozu u vinogradu i grožđe Borgonje došli smo na ideju da je ta sorta pogodna i za proizvodnju dozrelog vina, doduše nešto nježnijeg tijela i mekšeg karaktera od ostalih crnih vina. Kod ovog smo vina sačuvali određenu količinu iz dobrih berbi, dali mu vremena da dozrije u drvenoj bačvi, i stavili na dozrijevanje u bocu. Boja mu je nešto svjetlija, zbog starenja, ali zato to nadoknađuje voćnim mirisom, blagog okusa koji ne opterećuje. U ovom vinu spojena je snaga, svježina i elegancija, a istodobno zadržan nepatvoreni “autogram” sorte.

Slaganje uz hranu                 

Preporučuje se tjestenine s mesnim umacima, tartufe, zrele i mlade sireve

Detaljni podaci

Crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 15°C, procenat alkohola 13,5%

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Vino zagasito crvene boje s ljubičastim odsjajem. Dobro integriranih tanina s naglašenim voćnim notama. Raskošan, dugotrajni okus zadimljenih voćnih i začinskih aroma vanilije.

Slaganje uz hranu                 

Najbolje pristaje uz mesna jela, roštilje, biftek, naročito janjetinu, masniju perad i starije sireve.

Detaljni podaci

Crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 17°C, procenat alkohola 13%

Chardonnay

Chardonnay

Veoma otmjeno i plemenito vino, slamnato žute boje čiji miris odaje arome krušaka i dinja sa notama tropskog voća. Punog i mekanog okusa sa daškom svježine i voćnosti.

Slaganje uz hranu                 

Najbolje pristaje uz tjestenine i riblja jela.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10°C, procenat alkohola 13%

Chardonnay Sur-Lie

Chardonnay

Ovaj chardonnay proizveden je na način njege vina na kvascima nakon fermentacije u drvenim bačvama. Miris je kompleksan. Dominira lješnjak nakon čega slijedi niz različitih aroma, od zrele banane, meda preko maslaca do dimnih nota. Okus je vrlo bogat, blago pikantan, uravnoteženih kiselina i traje jako dugo.

Slaganje uz hranu                 

Izvrsno se slaže uz rižote i tjesteninu „mare e monti“, te s finim sirevima i desertima.       

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 13,5%

Malvazija Rustica

Malvazija

Vino čije je grožđe je prvo presušivano na lozi, potom macerirano dva dana. Nakon fermentacije vino je stavljeno na odležavanje u drvene bačve i potom u bocu. Vino je bogato zrelih aroma prosušenog voća te finih mediteranskih trava i začina.

Slaganje uz hranu                 

Najbolje pristaje uz zrele sireve, carpacia od tune , junetine, ali i kao pratioc uz cigaru.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 15°C, procenat alkohola 15%

Merlot

Merlot

Naš je Merlot lako prepoznatljiv po rubin-crvenoj boji koja nije uvijek karakteristična za mlada crna vina. Pun je tipičnih sortnih aroma bobičastog voća s klasičnim sortnim aromama zrelih šljiva. Na okusu, kiseline su precizno izbalansirane s laganim, zrelim taninima i blagim čokoladnim notama i vrlo dugog trajanja.

Slaganje uz hranu                 

Probajte merlot uz Istarsku kobasicu, pršut, kao i uz klasična jela globalne kuhinje poput pažljivo skuhanog bolognesea.

Detaljni podaci

Crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 17°C, procenat alkohola 13%

Mozaik

Merlot, Borgonja, Cabernet Sauvignon

Kupaža crnih sorata Merlota, Borgonje i Cabarnet Sauvignona. Srednje jakog tijela, rubin crvenih tonova. Miris podsjeća na šumsko voće i arome vanilije. Ovo je vino elegantno, nenametljivo, kao rijetko koje crno vino.

Slaganje uz hranu                 

Najbolje pristaje uz jela od plave ribe, mesna jela, a neki sommelieri preporučuju ga uz jela azijske kuhinje, budući da upotpunjuje, a ne narušava specifičnosti tih jela.

Detaljni podaci

Crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 17°C, procenat alkohola 13,5%

Muškat bijeli

Muškat bijeli

Naš je Muškat bijeli atraktivan sa snažno izraženim aromama livadnog cvijeća i bagrema. Umjereno slatkog okusa, usklađenih kiselina i vrlo dugog trajanja.

Slaganje uz hranu                 

Najbolje pristaje uz čokolade, suho voće, kolače poput makovnjače i orahnjače kao i uz razne sireve.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 12%

Rose

Borgonja

Proizvedeno od autohtone sorte grožđa Borgonja , ružičaste je boje te postojanog voćnog okusa koji podsjeća na šumsko voće i maline.

Slaganje uz hranu                 

Najbolje pristaje kao aperitiv, uz tjesteninu, rižoto s plodovima mora i uz ribu s roštilja.        

Detaljni podaci

Rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10°C, procenat alkohola 12%

Teran

Teran

Naš Teran ima karakterističnu rubin-crvenu boju. Kompleksnih voćnih aroma koje asociraju na crni ribiz, papriku i papar. Bogatog, elegantnog i punog okusa, srednje strukture i zrelih slatkih tanina, ostavlja dugotrajan balansirani okus.

Slaganje uz hranu                 

Najbolje pristaje uz začinjena jela s crvenim mesom , jela od divljači ili uz predjelo s pršutom i sirom.        

Detaljni podaci

Crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 17°C, procenat alkohola 13%

Email adresa vinarije je: info@cossetto.com.hr ili stupite u kontakt sa njima pozivom na broj: +385 98 366 464.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na njihovim nalozima na društvenim mrežama ili web sajtu: https://www.instagram.com/cossettovina/, https://cossetto.com.hr/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte