Danas Vam predstavljamo vinariju Gaube koja se nalazi u Sloveniji u regiji Donja Štajerska. Suncem okupani vinogradi se nalaze u mjestu Špičnik.

U ponudi ove vinarije se nalaze sledeće etikete: Sauvignon, Sivi pinot, Zeleni silvanec, Modri pinot, Chardonnay, Rumeni muškat, Laški rizling, Kaspar, Emanuel sauvignon, Bela penina, Penina rose, Rose.

Detaljnije o vinariji možete pročitati ispod

Istorija vinogradarstva na našoj farmi traje nekoliko generacija, ali je u međuvremenu tradicija proizvodnje nažalost prekinuta, pa smo punjenje vlastitih vina počeli tek 1992. godine. Od tada se mnogo toga promenilo, samo privrženost vinovoj lozi i vinima je ostala ista. Uvek nam je veliki izazov pronaći zajedničku reč sa nepredvidivom prirodom i obogatiti njen dar na svoju radost i radost ljubitelja vina. Poznati smo kao proizvođači svežih, voćnih vina, gde sortne karakteristike pojedinih vina dolaze do izražaja – temperaturne razlike između dana i noći tokom zrenja grožđa daju štajerskom vinu posebnu svežinu. Grožđe se uzgaja sa puno ručnog rada u vinogradu, tako da svako vino zaista oseća senku svog vinograda.

Vina vinarije Gaube

Sauvignon

Limun-žuta boja, naglašene su zelene note sauvignona (travnata, bazga, …). U ustima suvo, sa zrelom kiselinom.

Slaganje uz hranu                 
Zbog naglašene arome, kombinacije sa jelima su zahtevnije. 100% uspeh je zagarantovan ako ga nudite sa jelima pripremljenim od šparoga ili čemaža.           

Detaljni podaci
Suvo belo vino

Sivi pinot

Sivi pinot

Vino je svetlo zlatnožute boje, prilično puno u ustima, sveže, prijatne kiselosti. Poslednji ukus vina je vrlo voćan i pomalo začinjen.

Slaganje uz hranu                 
Testenine sa pečurkama, riba sa roštilja, svinjski file ili jela pripremljena od heljde su ona koja se odlično slažu sa našim sivim pinotom.

Detaljni podaci
Suvo belo vino, temperatura serviranja 8°C, procenat alkohola 13,5%

Zeleni silvanec

Zeleni silvanec

Možda vino koje odlično prati raznovrsnu hranu, ali se i dobro uklapa, jer je sortna aroma prijatna i jednostavna. Kiselina je lepo uklopljena sa malom količinom ostataka šećera. Aroma nas vodi među dunje.

Slaganje uz hranu                 
Idealna pratnja uz vegetarijanska jela, testenine, rižoto, jela od živine i pastrmke.

Detaljni podaci
Suvo belo vino, temperatura serviranja 7°C, procenat alkohola 12,5%

Modri pinot

Modri pinot

Manje intenzivne granitno crvene boje, nežno na nosu, sveže. Posle maceracije (8-10 dana) i završene fermentacije, oko 20% sazreva u barik buradima 10-12 meseci.

Slaganje uz hranu                 
Nezamenljiv u kombinaciji sa pečurkama sa roštilja, mesom sa roštilja, suhomesnatim proizvodima

Detaljni podaci
Suvo crveno vino, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 13%

Chardonnay

Chardonnay

Svež, voćni miris žutog, tropskog voća i prijatno zaobljene kiselosti. Nepca će vam biti zahvalna na punoći vina.

Slaganje uz hranu                 
Odgovara jelima od živine i povrća.

Detaljni podaci
Suvo belo vino, temperatura serviranja 7°C, procenat alkohola 13%

Rumeni muškat

Rumeni muškat

Vino je vrlo aromatično i ima pretežnu aromu muškatnog oraščića. Otkrivaju se blagi mirisi citrusa, ruža, kajsija, cimeta… Okus se nastavlja s karakterom muškatnog oraščića čija svežina očarava i jezik.

Slaganje uz hranu                
Zbog malog ostatka neobnovljenog šećera može se ponuditi kao aperitivno vino, takođe je dobra pratnja azijskoj kuhinji.

Detaljni podaci
Suvo belo vino, temperatura serviranja 6°C, procenat alkohola 13%

Laški rizling

Laški rizling

Buke je mladalački, svež, razigran, atraktivan, voćni – mogu se pronaći sveže jabuke, limun, čak i grejpfrut i malo začinskih nota. Vrlo suvo u ustima, sa naglašenim kiselinama koje su zrele. Živahno, lepe mere ukusa i lepe trajnosti.

Slaganje uz hranu                 
Odlična je pratnja testeninama, piletini ili suhomesnatim proizvodima.

Detaljni podaci
Suvo belo vino, temperatura serviranja 7°C, procenat alkohola 12,5%

Kaspar

Chardonnay

Sazrevanjem vina na finim vinskim talozima formirano je strukturno bogato vino sa svežim voćnim notama kajsije, citrusa i nežne vanile na nosu. U pozadini je i lepa, maslena nota.

Slaganje uz hranu                 
Idealan pratilac morskih plodova, odlično se slaže i sa teletinom ili svinjetinom

Detaljni podaci
Suvo belo vino, temperatura serviranja 10°C, procenat alkohola 13%

Emanuel sauvignon

Grožđe za njega je pobrano poslednjeg dana berbe. Za klasični sauvignon, gotovo prezreo. Sazrevanje u bačvi na grožđu 24 meseca. Posle sazrevanja napunjen u boce bez presovanja ili filtriranja.

Slaganje uz hranu                 
Odlična pratnja uz jača jela – odrezak, teleći kotlet. Moguća kombinacija sa guščjom jetrom.

Detaljni podaci
Belo vino

Bela penina

Chardonnay

Sazreva na kvascu najmanje dve godine, bez dodatka likera prilikom odplinjavanja – nula doziranja. Prekrasna zlatnožuta boja. Zrelo cveće, u kojem nalazimo zrele jabuke, kajsije. Odličan aperitiv.

Detaljni podaci
Penušavo belo vino

Penina rose

Modri pinot

Ružičasto penušavo vino napravljeno klasičnom metodom od sorte Pinot Noir. Sazreva na kvascu najmanje dve godine, bez dodatka likera prilikom odplinjavanja – nula doziranja. Boja je srednja losos. Buke je prilično zreo, miriše na maline i jagode. U ustima se arome lepo razvijaju, dužeg završetka. Odličan aperitiv.

Detaljni podaci
Penušavo suvo rose vino, temperatura serviranja 6°C, procenat alkohola 13%

Rose

Modri pinot

Odabrano grožđe bere se ručno sredinom septembra, a prerada se odvija prema procesu prerade belih vina, bez maceracije. Fermentacija i sazrevanje odvija se u posudi od nerđajućeg čelika. Vino je jarko rubin crvene boje, sveže, nežno sa mirisom crvenog voća, posebno jagoda.

Slaganje uz hranu                 

Idealan pratilac letnjih i lakših letnjih jela. Dokazan svojom svežinom i prijatnom, živahnom kiselošću, odličan je i za suhomesnate proizvode, jela sa roštilja od mesa i povrća, testenine, rižote, kao i za ribu.

Detaljni podaci

Suvo rose vino, temperatura serviranja 6°C, procenat alkohola 12,5%

Ako su Vam potrebne još neke informacije o samoj vinariji ili vinima koja proizvodi, obratite im se putem email-a: vinarstvo.gaube@siol.net ili telefonom na broj: 041 747 151.

O aktuelnostima u vinariji možete se obavestiti na društvenim mrežama ili web sajtu: https://www.facebook.com/VinoGaube1895/, https://vino-gaube.si/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte