Predstavljamo Vam vinariju Keltis čije je sjedište u regiji Donja Štajerska u Sloveniji. Vinogradi su zasađeni u mjestu Bizeljsko.

Ova vinarija između ostalog izdvaja sledeće etikete: Traminec suhi, Muscat ottonel, Rumeni Muškat, Traminec polsladki, Mario brut, Mario rosé, Chardonnay, Pinot gris, Keltis Cuvee Extreme, Mario Extrême, Tawny.

Detaljnije o vinariji možete pročitati ispod

Pred kraj 1980-ih, Ivan i Elizabeta Kelhar brigu o farmi i vinogradima prepustili su sinu Marijanu i njegovoj ženi Ani. Tada je Marijan odlučio da se više posveti vinarstvu i tako stvorio brend Keltis, pod kojim je 1989. godine flaširao prve boce vina i na tržištu se pojavio kao butik vinar. Devedesetih su im se rodili sinovi Luka i Miha, koji je na kraju preuzeo glavnu ulogu u podrumu. Njegovo prvo originalno vino bilo je Cuvee Ektreme 2009, koje je zauzelo odlično 2. mesto na Bečkom festivalu narandžastih vina.

Vina vinarije Keltis

Traminec suhi

Traminec

Traminac u bledo žutoj nijansi. Aroma vina bogata je aromama mirisnih ruža, a takođe se mogu otkriti nijanse aroma ananasa. Uprkos bogatom mirisu, ukus je iznenađujuće čist. Zbog koordiniranog odnosa između kiselosti i intenziteta arome, vino je vrlo pitko.

Slaganje uz hranu                 

Kombinacije hrane najbolje funkcionišu sa začinjenim jelima od živine i svinjetine, pa čak i sa intenzivnijim morskim plodovima.  

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-12°C, procenat alkohola 13%

Muscat ottonel

Muškat Ottonel

Boja vina je bledo žuta – karakteristika Ottonele. Takođe, vino je tipičan predstavnik svoje sorte po mirisu. Arome zrelog grožđa, koje doživljavamo samo u vreme berbe, nose svoj miris. Ukus je svež, kombinacija cvetne slatkoće i harmonične kiseline ostavlja trag. Aftertaste je kratak, ali se utiskuje u pamćenje. Starenje za Ottonel se ne preporučuje naročito, popijte odmah!

Detaljni podaci

Poluslatko belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 12%

Rumeni Muškat

Rumeni Muškat

Zlatno žutog izgleda. Aroma je sveža i voćna, što ide uz slatke muškatne note. Ukus je iznenađen izuzetnom harmonijom šećera, kiselina i nežnih cvetnih nota. Aftertaste je kratak i blag, ali odgovara ukupnom utisku ovog Muscata. Vino koje se izvrsno pije na čaše! Ne preporučuje se predugo starenje, pijte odmah.

Detaljni podaci

Slatko belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 6-10°C, procenat alkohola 12,5%

Traminec polsladki

Traminec

Izražena žuta boja. Miris karakterišu mirisna ruža i arome egzotičnog voća. Ukus prati intenzivna paleta voćnih nota, koja ne traje predugo u aftertasteu. Kiseline su u skladu sa telom. Kombinacija ovih svojstava doprinosi pitkosti vina.

Slaganje uz hranu                 

Što se tiče podudaranja sa hranom, vino je nešto zahtevnije. Blago pikantna i slatka jela poput škampa u krem sosu, odabrana jela od šparoga i kremasti, mekani sirevi pogodiće poentu.

Detaljni podaci

Poluslatko belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 11,5%

Mario brut

Chardonnay, Rumeni Plavec

Bledo žuta boja ukazuje na sveže i pitko penušavo vino. Mirisom dominiraju citrusne note sa primesama aroma kvasca. Okus je svež i pitak, telo je dovoljno obilno da se kombinuje sa laganim plodovima mora i predjelima. Minimalni zaostali šećer i prijatna kiselost osiguravaju zaokružen i harmoničan ukus. Penušavo vino može da odleži do 5 godina.

Slaganje uz hranu                 

Lagani plodovi mora i predjela

Detaljni podaci

Penušavo brut belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 4-6°C, procenat alkohola 12%

Mario rosé

Modri Pinot, Chardonnay

Nežna ružičasta nijansa Mario Rosea najavljuje da je penušavo vino sa kratkotrajnom maceracijom. Mirisom dominiraju fine arome tamnih bobica koje otkrivaju njegov glavni sastojak – crni pinot. Okus je elegantan i voćan, ne nedostaje mu svežine.

Detaljni podaci

Penušavo, extra brut rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 4-6°C, procenat alkohola 11,5%

Chardonnay

Chardonnay

Mutna žuto-narandžasta boja već vizuelno najavljuje vino podvrgnuto dužoj maceraciji. Miris svežine, dašak vanilije i drvenastih nota. Okus vina u početku deluje sveže i vrlo pitko, što je rezultat dobro koordinisane kiselosti. Vanilija, citrusi i nežne drvene note. U aftertaste-u, međutim, pokazuje svu svoju strukturu i snažan karakter Chardonnaya.

Slaganje uz hranu                 

Izuzetna harmonija između kiseline, tela i pitkosti čini je dobrom pratnjom širokom spektru obilnih jela, poput škarpine pečene u kruhu sa pečenim krompirom i povrćem.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-18°C, procenat alkohola 12,5%

Pinot gris

Sivi Pinot

Ima bledo crvenu boju kao rezultat produžene maceracije. Miriše na elegantne arome crvenog voća pomešane sa drvenastim notama. Ukus je zaokružen, intenzivan, podseća na biljne i voćne note.

Slaganje uz hranu                 

Vino ima dovoljno tela da se kombinuje sa jačim jelima poput marinirane živine i kremastim jelima od šparoga.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12-16°C, procenat alkohola 13%

Keltis Cuvee Extreme

Renski rizling, Chardonnay, Sivi Pinot, Traminec, Muškat Ottonel

Vino mutne, ali jake narandžaste boje kao rezultat produžene maceracije i nedostatka filtracije. U nosu dominira snažan set biljnih nota, zrelog voća i ostarelih aroma. U ustima ovo vino od pet sorti deluje izuzetno bogato i složeno, ali istovremeno elegantno i tako različito. Chardonnay daje osnovu tela vinu, rajnski rizling i sivi pinot eleganciju, traminac i nagoveštaj muškat ottonela različitost i složenost. Aftertaste naglašava bogatu strukturu i završava se biljnim odlaskom. Vino koje pamtiš.

Slaganje uz hranu                 

Kombinacije sa hranom su izuzetne u slučaju jačih jela od morskih plodova kao što su pečena škarpina i hobotnica iz rerne, kao i kod kontinentalnih jela poput divlje svinje ili divljeg zeca sa biljnim sosom.          

Detaljni podaci

Suvo narandžasto vino, pakiranje 750ml/1,5l, temperatura serviranja 14-18°C, procenat alkohola 14%

Mario Extrême

Renski rizling, Chardonnay, Sivi Pinot, Traminec, Muškat Ottonel

Vino koje uzbuđuje! Gotovo tamna, žuta boja najavljuje da je nešto sasvim drugo. Narandžasto penušavo vino, čije je osnovno vino proizvedeno sa osam meseci maceracije. Na nosu primećujemo biljne note i prezrelo voće. Arome neobične za penušavo vino. U ustima deluje sveže, pomalo začinjeno, intenzivnog ukusa zrelih kajsija i smokava. Finiš je direktan i zaobljen, ali ne predug. Ovo penušavo vino idealno je iznenađenje za ljubitelje vina koji bi želeli da probaju nešto novo i ludo.

Slaganje uz hranu                 

Odlično se slaže sa hranom, posebno sa kombinacijama sa malo izraženijim ukusima, poput riblje čorbe.             

Detaljni podaci

Penušavo suvo narandžasto vino, pakiranje 750ml/1,5l, temperatura serviranja 8-12°C, procenat alkohola 12%

Tawny

Merlot, Cabernet Sauvignon

Naša verzija čuvenog vina Port. Na mirisu vrlo svežem i voćnom prevladavaju note šumskih jagoda i tamnih bobica. Okus je i dalje pomalo mladalački sa izraženom voćnošću, ali Tawny ima i konkretnije note zrelih smokava. Pet godina starenja u hrastovim bačvama doprinelo je elegantnom ukusu i dodalo fine drvene arome.

Slaganje uz hranu                 

Vino za čokolade i cigare!           

Detaljni podaci

Slatko crveno vino, pakiranje 500ml, temperatura serviranja 10-14°C, procenat alkohola 21,5%

Vinarija Vam je dostupna na email adresi: keltis@siol.net ili ih pozovite telefonom na broj: +386 (0)7 452 0060.

Ostanite u toku sa novitetima ove vinarije putem sajta i društvenih mreža: https://www.keltis.eu/, https://www.facebook.com/keltis.vinarstvo/, https://www.instagram.com/keltis_organic_wines/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte