Naš izbor za danas je Vinarija Janko koja se nalazi u Beogradskoj regiji u Srbiji. Vinograde možete posjetiti odlaskom u Smederevo.

U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: Smederevka, Zapis, Adut – Traminac, Misija – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Jelena – Roze, Zapis Testament, Bifora 2016, Zapis – Merlot, Zavet – Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Vrtlog – Sauvignon blanc barrique, Šampanjac Mesečina.

Vinarija je u poslovnom registru zavedena pod imenom DRAGAN VASIĆ PR RADNJA ZA PROIZVODNJU GROŽĐA I VINA JANKO SMEDEREVO.

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: janko026@mts.rs ili telefonski na broj: 026/670-771.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na internet adresi: http://www.podrumjanko.com/.

O vinariji možete pročitati u nastavku

Naša vinarija je osnovana 2006-te godine. U tom trenutku se kao kroz maglu nazirao predstojeći renesansni talas srpskog vinarstva. Jednostavno, svojski smo se potrudili da na vreme zauzmemo pripadajuće mesto pod suncem i pozicioniramo kao stožer proizvodnje vina u svom okruženju. Moglo bi se reći da je to okruženje sve ono što se vidi iz najviše tačke Smedereva, pa i preko toga. Da je sve krenulo po zlu, verovatno ne bi bilo ni ovog sajta i vi ovo ne bi bili u prilici da čitate. Klot vizionarstvo bez organizovanog rada, inplementacije stečenih znanja, puno ljubavi i nemerljivog truda, naravno da nije dovoljno za prosperitet.

Već sledeće godine (2007) imali smo i prvu berbu iz svojih, tada nevelikih zasada (3.5 ha), kada i prva vina iz našeg podruma izlaze na vinsku scenu. Bila je to Smederevka (2006) i Zapis Beli, takođe iz 2006-te. Upravo rad na smederevki, zapostavljenoj i potcenjenoj autohtonoj beloj sorti, te podizanje svesti širokog auditorijuma o karakteristikama, a naročito potencijalima ove perspektivne sorte, na neki način nas je determinisao u vinskom svetu. Moglo bi se reći da smo zajedno rasli sa Smederevkom. Krenuli smo iz, na neki način, improvizovanog podruma, a sada se možemo pohvaliti prelepim funkcionalnim objektom od 1000 m2 (neto), u kome ćemo nastaviti svoju kontrolisanu kvalitativnu i kvantitativnu ekspanziju. Na putu od prvih koraka do toga gde smo danas, nismo se preterano hvalisali.

To su činili drugi, kroz priznanja, medalje i trofeje koje su naša vina osvajala na svim meridijanima. Krunu tih pohvala predstavlja izuzetan uspeh koji je naše vino Zavet Stari (2011) postiglo na najprestižnijem ocenjivanju u organizaciji vodeće svetske vinske publikacije – Decanter. Osvojili smo prvo zlato i ujedno trofej za najbolje crveno vino Istočne i Centralne Evrope u kategoriji od preko 15 funti. No, i pored tog velikog uspeha i dalje nam je prioritet velika popularnost naših proizvoda među vinskom publikom. Međunarodni uspesi su samo dodatno skrenuli pažnju javnosti na naš rad. Proširili smo zasade na 14 hektara površine i dalje se širimo. Sada će to biti značajno lakše, iz nove vinarije.

Obezbedili smo sebi sve preduslove za poštovanje najviših standarda iz domena vinskog turizma.

Vina Vinarije Janko

Smederevka

Smederevka

Autohtoni ponos naše vinarije je vino koje naprosto odiše svežinom. Mirisni kompleks ovog vina su nežne arome limete i limuna uz blag herbalni karakter. Smederevka je suvo, umereno puno vino, hrskavih kiselina i voćno na nepcima.

Slaganje uz hranu                 

Prasetina, rečna riba na žaru, sveže salate

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12-14°C, procenat alkohola 13%

Zapis

Rajski Rizling

Sorta poznata i kao princ među belim vinima. Naša verzija princa je vrlo kompleksna na nosu, odnosno sadrži skladan splet cvetnih, voćnih i herbalnih aroma. Zapis je suv, umereno pun, živahan, mineralan i vrlo voćan na nepcima.

Slaganje uz hranu                 

Ćuretina, pihtije, divlji šaran, štuka

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,5%

Adut – Traminac

Traminac

Aduti našeg Aduta su, uz raskoš karakterističnog aromatskog spektra koji podrazumeva liči, muskat, latice ruže i koru pomorandže, pre svega: sklad, punoća i postojanost kiselina. Da ne zaboravimo i naglašenu voćnost i nekarakteristično dug aftertejst.

Slaganje uz hranu                 

Hrana dalekog Istoka, odnosno – Kina, Japan

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,5%

Misija – Chardonnay

Chardonnay

Klasičan Chardonnay Macon stila. Misija je naglašeno voćna, a iz tog voćnog buketa se posebno izdvajaju arome jabuka, ananasa i krušaka. Misija je i mineralna… Na nepcima je takođe i voćna, puna, vibrantna, sa naknadnim ukusom koji dovoljno traje da se ne mora pamtiti.

Slaganje uz hranu                 

Jagnjeće pečenje, svadbarski kupus, gibanica, teleća ragu čorba, salate sa belim mesom i laganim dresingom

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,5%

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Svaka godina je priča za sebe, ali naš Sauvignon Blanc je uvek svež, mineralan i citrusan. Upliv herbalnih aroma predvode vreža paradajza i kopriva… U ustima je hrskav, umereno pun, voćan i dugog naknadnog ukusa.

Slaganje uz hranu                 

Smuđ sa roštilja, kečiga, pastrmka, brancin, orada, sezonske salate

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12%

Jelena – Roze

Jelena je u svakom smislu nežno roze vino. Od same boje, preko arome i ukusa, pa sve do naknadnog ukusa. Veoma sveže i voćno vino. Na mirisu ga krase arome crvenog bobičastog voća. Ukus je lagan, lepršav, ali postojano voćan.

Slaganje uz hranu                 

Praseće pečenje, sezonske salate sa piletinom ili ćuretinom, podvarak

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 13%

Zapis Testament

Merlot

Sa poteza Zlatno Brdo, dolazi nam Zapis Testament, vino napravljeno od 100% Merlot-a. Izuzetno je kompleksno i slojevito, punog tela, moćnih kiselina sjajno izbalansiranih sa alkoholom. Dominiraju note crnog i crvenog voća, džemaste arome šljive, sveže ceđenog soka od višanja, sa primesama kože, duvana, espreso kafe. Veliki potencijal odležavanja, iz godine u godinu se razvijaja i odaje svoju veličinu.

Slaganje uz hranu                 

Tvrdi sirevi, pekorino, parmezan, uz odležalo meso, od klasika do junećih obraza redukovanih u crvenom vinu

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 14%

Bifora 2016

Shiraz

Purpurne boje, već na sam pogledaj odaje svoju veličinu. Visoki intenzitet mirisa, pri čemu na dominiraju arome borovnice, suvih šljiva, zatim crvni biber, primese vanile, čokolade, kafe. Izrazito kompleksno, punog tela, sa vrlo interesantnim taninima, na početku fini I svileni,a zatim se razvijaju u nešto grublje, kako bi ispratili savršen balans između kiselina I alkohola. Vrlo duga završnica, pri kojoj se razvijaju nove arome, kako voćne i biberaste, tako i vanilaste, da bi potpuni utisak zaokružila čokolada.

Slaganje uz hranu                 

Uz odležale goveđe stekove ili svinjske filee sa sosom od šumskog voća

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 13,5%

Zapis – Merlot

Merlot

Zapis je merlo koji karakterišu intenzivne arome šumskog voća, kedrovine, likorisa i lista duvana… Na nepcima, Zapis je pun, uz obilje somotastih tanina i živahnih kiselina. Takav spoj čini ovo vino odlično izbalansiranim, svežim i dugovečnim…

Slaganje uz hranu                 

Teletina ispod sača, pačije grudi, tvrdi odležali sirevi

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 13,5%

Zavet – Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc

Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc

Ozbiljna kupaža koja odiše raskošnim i slojevitim bukeom. Uz dominantne arome crvenog i crnog bobičastog voća, prisutni su i mirisi duvana, kafe, čaja, hjumidora i šumskog tla. Zavet je skladan, odlično balansiranih, mekanih tanina i kiselina, uz veoma dug završni ukus.

Slaganje uz hranu                 

Biftek, ramstek, dimljena vešalica, ćulbastija

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 14%

Vrtlog – Sauvignon blanc barrique

Sauvignnon Blanc

Naglašenu aromatiku ovog vina nadmoćno predvode breskve. Pored ovog dominatnog mirisa, tu su i mango, ogrozd, zova… Voćne arome su perfektno izbalansirane sa jedva primetnim aromama plemenitog hrasta. Na nepcima, Vrtlog je pun, kremast, hrskavih kiselina, voćan, uz beskrajno dug aftertejst.

Slaganje uz hranu                 

Suši, jela sa avokadom, gambori, kapesanti, salate sa piletinom ili pačetinom i pomorandžom

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12%

Šampanjac Mesečina

Chardonnay

Napravljeno tradicionalnom champagne metodom, od sorte Chardonnay, svojom svetlo žutom bojom sa zlatnim odsjajem, odaje utisak lepšavosti. Vrlo izražene note jabuke, vinogradarske breskve, korice hleba, putera, petit beure keksa. Na ukusu egzotično, srednje punog tela, sa sjajno izbalansiranim kiselinama.

Slaganje uz hranu                 

Aperitiv, ali ume da se nosi i sa duvan čvarcima, kajmakom, grilovanim sirevima

Detaljni podaci

Penušavo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10°C, procenat alkohola 12%

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte