Za danas smo pripremili prezentaciju Vinarije Krauthaker koja se nalazi u regiji Slavonija u Hrvatskoj. Vinogradi ove vinarije se nalaze u mjestu Kutjevo.

U svojoj proizvodnji vinarija ima sledeće etikete: Julija, Graševina Mitrovac, CHARDONNAY ROSENBERG, SAUVIGNON CLASSIC, GRAŠEVINA, Pinot Sivi, ZELENAC KUTJEVO, SAUVIGNON VIDIM, ROSE CUVEE, Pinot Crni, Merlot.

Više informacija o istoriji i vinariji možete pročitati u tekstu ispod

Bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju kutjevačkog kraja prihvaća Vlado Krauthaker, ing. agronomije, enolog i od 1992. godine vlasnik Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker. Pri osnutku vinarija je u posjedu imala 1 hektar nasada vinove loze, a 2020. godine površine pod našim nasadima iznose 45 hektara. Još 65 hektara imamo ugovoreno kroz kooperaciju s privatnim proizvođačima.

Vinogradarstvo i vinarstvo Krauthaker posebnu pozornost posvećuje domaćoj autohtonoj sorti graševini koja često osvaja medalje na sajmovima i izložbama vina. Kao važnu odrednicu vlastite proizvodnje ističemo uzgoj vinove loze po eko principima te kontinuitet kvalitete.

Kvalitetu i uspješnost naših vina najviše opisuju mnogobrojna odličja dobivena na svjetski priznatim natjecanjima i ocjenjivanjima vina.

Vina Vinarije Krauthaker

Julija

Muškat žuti, Muškat bijeli i Muškat Ottonel

Fine nijanse muškatnih aroma, iskrčavo perlanje i slast neprovrelog sladora uz lagani udio alkohola čine ga pogodnim za gotovo bezbrižno uživanje u pjenušavom vinu.

Slaganje uz hranu                 

Aperitiv i pratnja laganim desertima

Detaljni podaci

Penušavo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 11,5%

Graševina Mitrovac

Graševina

Vino isključivo dolazi iz starih vinograda, od 30 godina i starije. Dio radova u vinogradu radi se s konjima. Berba je 2 tjedna kasnije od redovne Graševine. U tipu svježeg vina, na nosu s dosta voćnosti i sa stanovitim cvijetnim notama, u ustima toplo, dobro zaobljeno, skladno, dobra tijela.

Kristalno sjajeće lijepe slamnato-žute boje, s mirisom solidna intenziteta a koji upućuje na svježe jabuku, donekle i na vinogradarsku breskvu, nudi i ponešto svijetlog poljskoga cvijeća. Okus je živ, s dobrom kiselosti, te, na kraju, s ugodnom blagom gorčinom, svojstvenom vinu od te sorte.

Slaganje uz hranu                 

Preporučuje se uz domaći narezak, tjesteninu s umakom od povrća, rižote s plodovima mora, ribom, teletinom, kuhanu ribu…

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,5%

CHARDONNAY ROSENBERG

Chardonnay

Kompleksno vino s puno svježine i voćnih aroma poduprtih mirodijskim notama iskazanih s mjerom i na fin način. Vino je jednim dijelom dozrijevalo u drvu, što se osjeti u kompleksnim aromama, a jednim dijelom u inoxu što mu daje svježinu i voćnost.

Svjetlije je žive slamnato-žute boje s nježnom zelenkastom nijansom, bouquet upućuje na bijelo domaće koštićavo voće uz note citrusa, vanilije i korice limuna uz delikatni dodir drva i dima. U ustima vrlo živo, s dobrom svježinom u kombinaciji sa sasvim blagom slasti, lijepo, kremasto, zaobljeno, toplo, čvrsta tijela i voćna, živahna završetka solidne trajnosti, retronazalno s nijansom dima.

Slaganje uz hranu                 

Preporučuje se uz ribu pečenu u pećnici, brudete, pečenja od teletine, teletinu ili janjetinu ispod peke.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 13-14°C, procenat alkohola 13%

SAUVIGNON CLASSIC

Sauvignon

Vino žućkaste boje sijena s laganim zelenkastim odsjajem, voćnih i cvjetnih mirisnih asocijacija među kojima dominira bijelo voće, uz sekundarne floralne nijanse.

Živahno na nepcu, osvježavajućih kiselina i blage podražavajuće gorčine, skladno i zaokruženo, umjerenog trajanja.

Slaganje uz hranu                 

Preporučuje se s tjesteninom ili rižotom sa šparogama, bijelim mesom peradi, telećim odrescima, školjkama na buzaru, škampima s roštilja, salatom od hobotnice ili rižotom s morskim plodovima.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 13-14°C, procenat alkohola 14%

Graševina

Graševina

U tipu svježeg vina, na nosu s dosta voćnosti i sa stanovitim cvijetnim notama, u ustima toplo, fino zaobljeno, skladno, dobra tijela. Kristalno sjajeće lijepe slamnato-žute boje, s mirisom solidna intenziteta a koji upućuje na svježu jabuku, donekle i na vinogradsrku breskvu, nudi i ponešto svijetlog poljskoga cvijeća. Okus je živ, s dobrom kiselosti, te, na kraju, s ugodnom blagom gorčinom, svojstvenom vinu od te sorte.

Slaganje uz hranu                 

Uz hladna i nekomplicirana topla predjela, primjerice uz domaći narezak, tjesteninu s umakom od povrća, rižote s plodovima mora, ribom, teletinom, kuhanom ribom…

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13%

Pinot Sivi

Pinot

Živo, toplo, dotjerano, skladno, s dobro iskazanima voćnosti i svježinom, bez začinskih utjecaja drva. Svjetlije slamnato-žute boje, kristalne bistroće, miris upućuje na zrelo domaće bijelo i zeleno voće, npr. jabuku, krušku, breskvu, ali i na južno voće – otkrivaju se i trag kivija, nijansa korice limuna, potom i sijeno. U ustima je slankasto, primjerena kiselost u skladnoj je međuakciji s blagom slasti. Okus lijepo zaobljen, u ustima solidne dužine.

Slaganje uz hranu                 

Uz jela s tjesteninom, rižote, bijelu ribu, pečeno svijetlo meso

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12-13°C, procenat alkohola 13%

ZELENAC KUTJEVO

Zelenac

Toplo, čvrste kičme s dovoljno mesa oko nje, slatkasto ali istodobno i ugodno gorkasto te s dobrom kiselosti, živo, grije. Lijepo zaobljeno, na nosu i u ustima traje. Izgledom privlačno, u skladu sa sortom, tehnologijom i dobi vina. Sjajeće svjetlije slamnato-žute boje, otvoreno, složeno, obilježeno voćnošću, cvijetnim tonovima, nijansom meda.

Okus je okrugao i skladan, završetak je voćni, relativno dugačak.

Slaganje uz hranu                 

Uz manje slatki voćni kolač, eventualno savijaču od jabuke ili sira, suhe kolačiće

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 12,5%

SAUVIGNON VIDIM

Sauvignon

Vino žućkaste boje sijena uz lagani zelenkasti odsjaj, voćnih i cvjetnih mirisnih asocijacija među kojima dominira bijelo voće, uz sekundarne floralne nijanse.

Živahno na nepcu, osvježavajućih kiselina i blage podražavajuće gorčine, skladno i zaokruženo, umjerenog trajanja. Bogatog, intenzivnog i prilično punog okusa. Živo, lepršavo vino s ugodnim i solidno dugim završetkom.

Slaganje uz hranu                 

S tjesteninama i rižotima sa šparogama, bijelim mesom peradi, telećim odrescima, školjkama na buzaru, škampima s roštilja, salatom od hobotnice ili rižotom s morskim plodovima

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12-14°C, procenat alkohola 12,5%

ROSE CUVEE

Pinot Crni, Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah

Na nosu diskretno, s izraženim mirisom s dosta voćnosti, u pravcu svježeg, domaćeg tamnocrvenog bobičastog i jagodičastog te koštunjičavog voća, s finom cvjetnom nijansom.

Vino kristalno bistre ružičaste boje, izraženih voćnih aroma i živahnog finala. Lepršavost, svježina i lagana struktura.

Slaganje uz hranu                 

Jela s tjesteninom, povrćem i plodovima mora

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 12,5%

Pinot Crni

Pinot

Moderno, mekano, puno i toplo, s dosta voćnosti u harmoničnom spoju s dobro uklopljenim herbalnim i začinskim nitima te s cvijetnom notom, u ustima živo, s primjetnom ali nenametljivom taninskom strukturom, fino zaobljeno, dosta dugačko. Tamnije iskričave rubinske boje, s diskretno no sasvim dovoljno jako izraženim mirisom kojemu treba malo vremena da se otvori, tada pokazuje lijepi, složeni bouquet sa zrelim tamnim jagodičastim i koštićavim voćem poduprtim poljupcima dima i vanilije, nijansama tamnoga cvijeća i posušena i začinskog bilja, tragom bijelog papra. Okus čist, ugodno gorkast, s dobrom kiselosti, mekan, s fino zrnatim tkivom, skladan, traje, retronazalno se ponovno javlja tamno jagodičasto voće.

Slaganje uz hranu                 

Uz mesa s roštilja i pečenja od svjetlijega mesa, jela od pernate divljači, polutvrde elaborirane sireve

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 18°C, procenat alkohola 13,5%

Merlot

Merlot Crni

Vino je u modernom stilu, višeslojno, dinamično, kao mlado dosta u znaku začina, uz mirodije u ranijoj su fazi malo istaknutiji ponešto herbalne note i drvo. Voćnost je iskazana dobro. Toplo je, čvrste kičme s dovoljno mesa, u ustima traje, s dobrim je potencijalom za odležavanje. Izgledom privlačno, posve u skladu sa sortom, tehnologijom, dobi vina. Boja je rubinska, lijepa, živa, jača, tamna, kompaktna, (gotovo) neprobojna. Nos otvoren, miris izražen dobrim intenzitetom, traje. Živ, pun, dubok, širok, topao. Bouquet obilježavaju slatki začini i čokolada, posušeno bilje, minerali, zrelo te ukuhano domaće tamno-crveno i plavo bobičasto voće i voće s košticom koje se dobro probija do nosa, dodir kože, drva (kore), a i paljeno. U ustima slankasto, živo i s dobrom kiselosti, gorkasto i s herbalnom nijansom, blago oporo, s obzirom na sadržaj neprovrela sladora suho, ima međutim stanovitu sočnost, grije. Tijelom snažno, tkivo je fino zrnato. Završetak voćni, malo herbalni, mirodijski, živ, gorkast, u mladosti donekle steže i isušuje, stoga mu treba vrijeme.

Slaganje uz hranu                 

Uz goveđe odreske s roštilja, pečenu patku i gusku, pečenja, dugo pirjana mesa, jela od divljači osobito dlakave, odležane i dobro dozrele tvrđe ali ne i pretvrde sireve

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 18°C, procenat alkohola 14%

Ova vinarija posluje pod poslovnim imenom Krauthaker d.o.o.

Vinariju možete kontaktirati putem email-a: vlado@krauthaker.hr ili putem telefona: 38534315000.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na internet adresi: https://www.krauthaker.hr/nasa-prica/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte