Izbor vinarije za predstavljanje danas je vinarija Zaloščan vina De Adami čije je sjedište u regiji Goriška Brda u Sloveniji. Vinograde možete posjetiti odlaskom u Zalošče.

U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: Chardonnay, Regina bela, Chardonnay, Pinela, Zelen, Rebula, Sauvignon, Sivi pinot, Mušketir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Regina rdeča, Barbera, Cabernet Sauvignon, Merlot.

O vinariji možete pročitati u nastavku

Filozofija proizvodnje grožđa sažeta je prema staroj tradiciji na način da ne koristimo herbicide u vinogradima, kako bismo ljudima ponudili vina koja ne sadrže štetne materije. Trudimo se da grožđe uzgajamo na prirodan način. Zbog ručnog branja grožđa i same tehnologije obrade, nudimo vam izvrsna, zdrava vina u našem vinskom podrumu.

Vina vinarije Zaloščan vina De Adami

Chardonnay

Vino je blistavo žuto sa slamnato žutim nijansama. Intenzivno izražene sortne arome dinje tropskog voća primećujemo note citrusa u pratnji cveta ananasa i trave. Aroma je postojana i na kraju se pretvara u mineralnije i svetlije nijanse matičnjaka. Harmonija bogatstva i svežine ukusa.

Slaganje uz hranu                 

Jela od ribe, teletina i svinjetina

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Regina bela

Regina se sastoji od Pinele 40%, Rebule 30% i Chardonnaya 30%. Boja je svetlo žuta sa zlatnim nijansama. Miris izražava domaću breskvu u pozadini je cveće tavžentrože. Vino srednjeg tela sa percepcijom ukusa okruženo notom zrelih breskvi, deluje toplo, mineralno. Ukus je srednje dugačak, simpatičan.

Slaganje uz hranu                 

Riba i topla predjela, rižota, testenine…

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Chardonnay

Ova plemenita francuska sorta pronašla je dobro tlo u ovom delu Vipavske doline i uz pomoć veštih vinara stvoreno je vino koje očarava zaljubljenike i znalce. Ima neku vrstu egzotičnog karaktera i snažnog i punog tela. Već je njegova boja zanimljiva, jer uprkos godinama zadržava živopisne nijanse slamnato žute boje. Vino se može pohvaliti finim i aromatičnim buketom koji prilično obećava. U mirisu osećamo čak i suve banane, kao i tercijarne arome vanile i karamele. Ukus ovog chardonnaya nesumnjivo je bogat, sa čitavim nizom percepcija, između kojih se lepo kombinuju percepcije drveta i sofisticiranog ukusa kokosa, koji ostaje u čaši dugo nakon što je već prazna.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Pinela

Jedna od najstarijih vipavskih sorti vina, više ženstvena nego zelena, ali ne manje zanimljiva, sveža, popularna vekovima. Pinela se takođe odlikuje nežnom svetlo zelenkasto-žutom bojom, prilično intenzivnim cvetom, u kojem postoje razne cvetne i voćne percepcije, posebno nakon citrusa i breskve. Ukus pinele zaokružuju prijatne sveže kiseline, koje kombinuju ostale odlike ovog plemenitog vina u skladno telo. Zahvaljujući izraženoj pitkosti, pinela je dobra pratnja domaćem pršutu, kao i ostalim jelima od mesa, ribe i morskim plodovima.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Zelen

Ovo autohtono vipavsko vino ima jarku zelenkasto-žutu boju – a po njemu je i dobilo ime, termin je za posebno mirisno, belo, živo vino, koje su ponekad zbog svoje intenzivne arome nazivali i „miomirisom“. Zbog manjih opterećenja vinove loze, njen mirisni karakter je danas još izraženiji; njegov buket je istovremeno nežan i izražajan, svakako prijatan i opojno mirisan; doživljaj ovog specijalnog vina prati elegantan, prepoznatljiv, bogat i vrlo skladan ukus. S pinelom predstavljaju tradicionalni vinski par, bez kojeg nakratko ne možemo zamisliti vinogradarsku Vipavsku dolinu. Zelen ćemo poslužiti uz jednostavna jela lokalne (vipavske) kuhinje, kao i druga lagana jela mediteranske kuhinje, krompir i jela sa domaćom testeninom.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Rebula

Stara sorta, koja je proteklih decenija bila nepravedno zapostavljena, danas daje izvrsno vino svetlih žućkasto-zelenih nijansi, sasvim idealno za aperitiv. Njegova izuzetna svežina je prijatna i elegantna, a buket je pun cveća i percepcija svežeg voća. Obično ga pijemo za godinu ili dve, a berbe poslednje decenije dokazuju da se pravilnim uzgojem u vinogradu (naročito uz minimalno opterećenje vinove loze) stvaraju izvrsne rebule, potpuno različite od onih od pre nekoliko decenija. Okus ove rebule je istovremeno blag i prijatan, simpatičan i poseban. Karakteristična svežina je harmonična i zato se ova rebula dobro slaže sa lokalnom kuhinjom, inače se slaže sa jelima od belog mesa, testeninom, krompirom i drugim laganim prilozima.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Sauvignon

To je jedinstveno belo vino jarke slamnato-žute boje, čiji karakter karakteriše poznata lokacija Špegla. Tipičan sortni buket, u kojem jednu od glavnih uloga igra miris bazge, zreo je i prijatan. Darežljivi ukus, koji dugo ne tone u ustima, pokazuje divnu harmoniju plemenitih sastojaka.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Sivi pinot

SIVI PINOT, ovo elegantno suvo belo vino poznato je po svojoj pitkosti i voćnoj svežini, neupadljivom buketu i harmoničnom ukusu koji daje percepciju zrelih jabuka.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Mušketir

Mušketir je aromatično polusuvo vino jarke žućkasto-zelene boje koje očarava znalce i ljubitelje. Dolazi sa lokacije Špegle i direktno oličava ljubavnu brigu koju vinogradar posvećuje vinovoj lozi, a svaka boca vina konačno mu daje divljenje. Ugodan i dugotrajan nežni buket, u kojem se ne mogu sakriti kineski liči, ananas i mango, nastavlja svoje putovanje u plemenitom, sortnom karakterističnom ukusu. Odlično se slaže sa blago slatkim desertima i nežnim keksima.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Cabernet Sauvignon

Intenzivna rubin boja sa ljubičastim nijansama. Aroma podseća na grožđe, praćeno tamnom trešnjom. Dugi aftertaste sa smelim taninima podseća na zrelu tamnu trešnju.

Slaganje uz hranu

Odlično sa divljači

Detaljni podaci

Suvo crveno vino

Merlot

Rubin crvena. Aroma je postojana i složena. Vino punog ukusa sa crvenom ribizlom sa nežnim taninima, harmonično. Aftertaste je dug i luksuzan.

Slaganje uz hranu

Teletina, zečje meso, gulaš i šumsko voće

Detaljni podaci

Suvo crveno vino

Regina rdeča

Regina rdeča se sastoji od 70% merlota i 30% barbera, boja je svetlo crvena sa rubin nijansama. Izrazite sortne karakteristike sa percepcijama vrlo zrelih kupina, u pozadini žalfije. Regina je srednjeg ukusa, sa baršunastim taninima koji podsećaju na mediteransko bilje.

Slaganje uz hranu

Sazrela govedina ili marinirani kopun (mladi petao)

Detaljni podaci

Suvo crveno vino

Barbera

Tipična crvena sorta u Vipavskoj dolini daje izvrsna vina karakteristične svježine. Već oku ugodna, duboka tamna rubin boja, kao i njen buket, predviđaju izrazito vino, što se potvrđuje i ukusom. Nije slučajno da je vino popularno, jer se njegov harmonični karakter odlično slaže sa mnogim jelima, posebno mesnim i jelima sa roštilja. Ovo je posebno pogodno za letnje vreme.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino

Cabernet Sauvignon

Vrhunsko suvo crveno vino atraktivne rubinaste boje sa višnjevo crvenim nijansama izražava svoja dobra svojstva već u buketu. I dalje je voćnog ukusa, moglo bi se reći i svežeg, a sa svojim baršunastim taninima ovo vipavsko vino je skladno i prijatno za piće, a prati mnoga jela, posebno meso. Bez sumnje, ovo je vino koje je danas pitko, ali možemo ga držati u svom podrumu još nekoliko godina.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino

Merlot

Iako se ovaj merlot bliži desetom jubileju, još uvek se može pohvaliti celim telom, pitkošću i bogatstvom svog prepoznatljivog karaktera. Već možemo uživati u njegovoj boji, dok se u čaši vrte nijanse njegove višnjecrvene boje sa rubinim odsjajima. Ako mu damo malo vremena i otvorimo ga otprilike sat vremena pre služenja, bogato će nas nagraditi – njegov buket je neverovatno složen, plemenit i šarmantan: suvo cveće, sušeno voće, pečeni džem, kao i senzacije drveta, vanile, pa čak i kafe . Vino sa nezaboravnim padom dugo traje u ustima. Odlično se slaže s mesnatim, obilnim jelima, ali svojim bogatstvom već daje karakter takozvanog meditativnog vina.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: deadami@zaloscan.si ili telefonski na broj: +386 41 485 971.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na internet adresi: https://www.zaloscan.si.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte