Ako uživate u crvenom vinu ili redovno pijete pristupačnije vino, onda je upotreba dekantera odlična ideja. Pretakanje možda ne izgleda previše impresivno, ali povećana izloženost kiseoniku vinu u velikoj meri poboljšava ukus omekšavanjem astringentnih tanina i puštanjem voćnih i cvetnih aroma.

Ako tražite dekanter koji biste kupili, evo nekoliko pragmatičnih razloga koji će vam pomoći da odlučite koji dekanter da izaberete.

Izbor pravog dekantera

Primetićete da će nekim vinima trebati više vremena da oksidišu nego drugima. Na primer, crvenim vinima punog tela sa visokim sadržajem tanina (adstrigentno, osećaj isušivanja usta) obično treba više vremena u dekanteru. Da biste ubrzali ovaj proces, odaberite dekanter sa širokom bazom da biste povećali količinu izloženosti vina kiseoniku.

Evo nekoliko primera koje treba razmotriti:

 • Crvena vina punog tela (Cabernet Sauvignon, Petite Sirah, Tannat, Monastrell, Tempranillo, itd.): Koristite dekanter sa širokom bazom.
 • Crvena vina srednjeg tela (Merlot, Sangiovese, Barbera, Dolcetto, itd.): Dekanter srednje veličine
 • Crvena vina lakog tela (pinot crni, Beaujolais): služite u malom do srednjem dekanteru koji je rashlađen.
 • Bela i ružičasta vina: prelivanje nije potrebno, mada možete da koristite mali rashlađeni dekanter.

Kad se sve svodi na izbor, nabavite dekanter koji se vam sviđa. Uz to, potražite onaj koji je lako napuniti, uliti i očistiti. Koliko god ovo očigledno izgledalo, iznenadili biste se koliko lepih dekantera je bolno za upotrebu!

Kako se koristi dekanter

Ulijte vino u dekanter tako da udari o bočne strane posude. To želite da učinite tako da površina vina bude više izložena kiseoniku. Takođe je sasvim u redu vrteti dekanter držeći ga za vrat u istu svrhu.

Koliko vremena dekantirati vino? Dekantiranje traje od 15 minuta do 3 sata, a prosečno vreme je oko 40 minuta. Evo nekoliko primera:

 • Vina punog tela: Dekantiranje ovih vina traje najduže, očekuje se oko 1-2 sata
 • Jeftina vina: Jeftinim vinima je često potreban rigorozan kiseonik da bi poboljšao arome. To možete da uradite tako što ćete malu količinu uliti u dekanter, a zatim ponovo začepiti bocu i promućkati je pre nego što ostatak natočite u dekanter. Sačekajte oko 20 minuta.
 • Stara crvena vina: Zavisno od stila, većini će trebati oko 2 sata

Upotreba svetlosti za dekantiranje nefiltriranih crvenih vina

Neka fina crvena vina sadrže sediment (uobičajen za starija crvena vina). Vino je moguće dekantirati tako da se ukloni talog.

Jedan od načina je postavljanje filtera od nerđajućeg čelika (kao što je cedilo za čaj) na vrh dekantera da uhvati talog.

Još jedna metoda koja je popularna u restoranima je upotreba sveće postavljene ispod grla boce koja pokazuje kada vino ima talog. U ovom trenutku jednostavno prestajete da točite.

Čišćenje vašeg dekantera

Bez obzira koliko vode isprali kroz dekanter, on će vremenom sakupljati vidljive naslage. Nikada ne stavljajte sirće u svoj dekanter da biste očistili te naslage, posebno ako je dekanter od kristala. Takođe, toplo savetujemo upotrebu sapuna bez mirisa.

Besplatna metoda: Gurnite nemetalni ribaći sunđer niz vrat i drvenom kašikom ga gurnite oko dna.

Nabavite sredstvo za čišćenje dekantera: Četkica za čišćenje dekantera u osnovi je ogromno sredstvo za čišćenje cevi sa ručkom. Ako imate složeni dekanter do kojeg je nemoguće doći pomoću alata, razmislite o nabavci perli za čišćenje dekantera koje umereno dobro rade svoj posao u uskim prostorima. Takođe, ne zaboravite da sve svoje fine staklene posude obrišete krpom za poliranje.

Sušenje vašeg dekantera: Možete ili veliku posudu za mešanje obložiti peškirom za sušenje i odložiti dekanter naopako u posudu ili možete kupiti sušilicu za dekante.

Standardno staklo naspram kristalnog stakla

Možda ste primetili da postoje različite vrste stakla koje se koriste za izradu dekantera. Kristal je izdržljiviji i stoga se često koristi za stvaranje velikih umetničkih dekantera, dok se stakleni dekanteri obično izrađuju sa debljim zidovima i jednostavnijim oblicima. Oba su dobar izbor. Naravno, trebalo bi da budete oprezni sa standardnim staklenim dekanterom sa tankim zidovima i otmenog oblika (osim ako slučajno nije napravljen od borosilikatnog stakla). Još jedno važno razmatranje ova dva stila je: ako planirate da svoj dekanter stavite u mašinu za pranje posuđa, onda je standardna posuda verovatno bolja ideja.

Da li će kristal na bazi olova izazvati trovanje olovom? Poznato je da povišeni nivoi olova iz kristalnog stakla prodiru u alkohol. Međutim, količina olova koje se u vino prebacuje iz dekantera je neverovatno mala s obzirom na kratak vremenski period kada vino dolazi u kontakt sa njim. Kristal na bazi olova postaje problem samo kada tečnost u njemu skladištite duže vreme (tj. nedelju dana ili više). Pored toga, možete pronaći kristal bez olova.

Šta preporučuje sajt Wine Folly? U kancelariji Wine Folly imamo standardne staklene dekantere. Sviđaju nam se jer su jednostavni za upotrebu i čišćenje. Kod kuće imamo sve veću kolekciju (ostava za dekanter!) dekantera od kristala i borosilikatnog stakla (i olovnih i bez olova, u vintaž stilu i novih).

Poslednja reč: Da li vam je uopšte potreban dekanter?

Ako se uklapate u bilo koju od 4 dole navedene ideologije, dekanter je idealan za vas:

 • I dalje kupujete prave knjige.
 • Volite zanatski element vinarstva i vinogradarstva.
 • Korisna umetnost je za vas cool.
 • Meditacija je dobra.

Inače, ne baš. Postoji mnogo načina za pretakanje vina koji ne uključuju nužno veliku staklenu posudu. Kao prvo, točenje vina u vinsku čašu inicira izlaganje kiseoniku sadržaju u boci (i ako sačekate dovoljno dugo, pretočiće se).

Pored toga, postoje vinski aeratori koji unose prekomernu količinu kiseonika vinu, uzrokujući da se toči do trenutka kada udari u čašu. Napokon, čak smo isprobali nekoliko metoda van zida, uključujući protresanje boca vina ili stavljanje vina u blender … i oni rade!

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 23.6.2021. https://winefolly.com/tips/choosing-the-best-wine-decanter/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte