Vino po prirodi sadrži malo ugljenih hidrata, ali to ne znači da se niste upecali! Naše telo metabolizira alkohol malo drugačije od druge hrane. Ovaj vodič će vam pomoći da razumete i odaberete najbolja vina za svoje potrebe. Ako vam je stalo do zdravlja, možete stvoriti uravnoteženu ishranu koja uključuje zdravu dozu vina. Wine Folly se konsultovao sa dr Edvardom Millerom radi opšteg razumevanja šta se zaista dešava sa alkoholom i zdravljem.

Koliko ugljenih hidrata ima u vinu?

Čaša vina sadrži 0-4 grama neto ugljenih hidrata *

* Ovo se zasniva na standardnoj porciji od 5 unci sa do 20 g / L zaostalog šećera (koji je primetno sladak). Suva vina obično imaju manje od 2 g / L zaostalog šećera i ~ 0 ugljenih hidrata.

Ugljeni hidrati u vinu i drugim pićima

Prvo razgovarajte sa doktorom – svačija fiziologija je različita. Ako imate ozbiljnu prekomernu težinu ili imate ozbiljno zdravstveno stanje, razgovarajte sa svojim lekarom o svom zdravlju.

Otkud ugljeni hidrati u vinu?

Nefermentirani šećer. Međutim, u većini slučajeva ovo nije značajan doprinos.

Fermentisana pića po definiciji počinju kao biljka sa visokim sadržajem ugljenih hidrata (šećeri fruktoza i glukoza), obično u grožđu (vino) ili žitaricama (pivo). Tokom procesa fermentacije, kvasci jedu ugljene hidrate proizvodeći alkohol, toplotu i CO2 (mehurići).

Preostali šećer doprinosi ukupnom sadržaju ugljenih hidrata u napitku, koji se razlikuje od pića do pića. Suvo vino ima malo ili nimalo zaostalog šećera, dok slatko vino može imati dosta. Likeri dodaju šećer, često priličnu količinu.

Destilovanim alkoholnim pićima (votka, rum, viski itd.) ne preostaje ništa drugo osim alkohola, pa imaju nula ugljenih hidrata.

Međutim, mešavine su često slatke, pa pripazite na ovo. Samo dve unce (1/4 šolje) „slatko-kisele mešavine“, koja se obično koristi za kiseli viski, daikuiris i margarite, sadrži 17 grama ugljenih hidrata. Likeri poput Amaretta ili Creme de Menthe gotovo uvek imaju dodan šećer, a ponekad i puno.

Kako da pijem vino na zdrav način?

Neke nedavne studije pokazale su da alkohol povećava apetit, a neki ljudi unose 300-400 kalorija više tokom pijenja. Kako shvatamo, ovo je verovatnije kod žestokih alkoholnih pića („Ovaj čips i gvakamole bi bili sjajni sa ovom margaritom“, „Uzeću još jednu porciju pomfrita sa sledećim pivom“, itd.). Zato budite svesni moguće tendencije da se više jede kada se pije.

Dijeta za dijabetičare uglavnom ograničava ugljene hidrate na 70 grama dnevno; Atkinsova dijeta dozvoljava obično 20-30 grama dnevno. I suvo belo i suvo crveno vino imaju samo do 4 grama po 5 oz. Porcija i suvo vino imaju glikemijski indeks 0.

„Evo problema sa svim alkoholnim pićima i razloga zbog kojeg preporučujem uzdržavanje od konzumiranja alkohola na dijeti. Alkohol, kad god se unese, prvo je gorivo koje gori. Dok se to dešava, vaše telo neće sagorevati masti. Ovo ne zaustavlja gubitak kilograma, već ga jednostavno odlaže, jer se alkohol ne skladišti kao glikogen (skrob), odmah se vraćate u ketozu nakon što alkohol potrošite. Ako morate piti alkohol, vino je prihvatljiv dodatak nivoima koji prelaze indukcionu dijetu. Ako vino ne odgovara vašem ukusu, odgovarajući alkohol poput viskija, ražanog viskija, votke i džina bio bi prikladan, sve dok je miks bez šećera; to znači da nema soka, tonik vode; ili nedijetne sode. Dijetna soda je odgovarajuća“.

–Robert Atkins

Malo pozadine fiziologije o ugljenim hidratima

Ugljeni hidrati (šećer – visok glikemijski indeks i zbog toga značajno podiže šećer u krvi; skrob – složeni ugljeni hidrati sa srednjim GI; neapsorbujući ugljeni hidrati poput papira – nula GI) apsorbuju se u krv i podižu šećer u krvi. Nemogućnost kontrole šećera u krvi naziva se dijabetesom. Telo reaguje na porast šećera u krvi ispuštanjem više insulina u krv. Insulin ima nekoliko akcija:

  • ugljeni hidrati ubacuju šećer u masne ćelije da bi smanjili nivo šećera u krvi
  • ugljeni hidrati pretvaraju šećer u masti radi skladištenja energije
  • ugljeni hidrati inhibiraju obrnuti proces pretvaranja masti nazad u šećer u masnim ćelijama

Tako ugljeni hidrati uzrokuju da se šećer skladišti kao masnoća u telu, a takođe sprečava iznošenje masti iz masnih ćelija da bi se koristio kao izvor energije. Sve ima smisla za preživljavanje: kada je voća i povrća dovoljno, višak šećera skladištimo kao mast, gde se može iskoristiti zimi kada prehrana nije toliko obilna.

Napomena o kvalitetu pri odabiru vina

Uopšteno govoreći, mnoga komercijalna vina ispod 10 dolara po boci imaju malo više zaostalog šećera – čak i za suvo vino. To je zato što samo dodir šećera dodaje prilično tela i teksture, i naglašava voćne arome. To nije nužno loše. S tim u vezi, dobro je potrošiti malo više ako se zaista bavite čisto suvim vinima. Naravno, govorimo o razlici između 0 i oko 0.5 grama šećera po čaši, pa nije toliko loše kao recimo limenka kole (sa 44 grama!).

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 18.5.2021. https://winefolly.com/lifestyle/carbs-in-wine/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte